• In General
 • pe

Perla zilei! Din lungul sir de perle pe care le producem

La ora 17.20, la realitatea TV, realizatorul emisiunii a afirmat ca Fondul Monetar European nu are nici o legatura cu Romania (!).  Nimeni din studio  (erau prezenti Andreea Vass, Adrian Vasilescu si Niels Schnecker) nu a protestat la afirmatie!

PS

Una dintre  propunerele pentru a rezolva intra-comunitar dificultatile financiare ale statelor membre este  infiintarea a unui asemenea fond; cealalta este lansarea de euro-obligatiuni.

12 comentarii la “Perla zilei! Din lungul sir de perle pe care le producem”

 • Bibliotecaru

  99% dintre oamenii politici habar nu au de ce este în constituţie prevăzută Angajarea Răspunderii Guvernului, ba îi spun şi asumarea răspunderii, inclusiv în acte oficiale, şi vreţi să fie familiarizaţi cu un subiect care a fost lansat în România abia ieri? Noi oricum nu avem dificultăţi financiare, la noi dificultăţile sunt cu lenea şi imobilismul, finanţele sunt o consecinţă firească.

 • Bibliotecaru

  În plus…
  Olli Rehn: „Comisia este pregatita sa propuna crearea unui astfel de instrument european, care se bucura de sustinerea statelor din zona euro„… cum noi nu suntem în zona euro…

 • gabicretu

  @Biblio,
  Dar in Uniunea Europeana suntem deja de trei ani! Nu este vorba sa stie continutul proiectului ci sa constientizeze un fapt – ca ceea ce se decide si se hotaraste acolo ne priveste – pentru ca implica si banii nostri (bugetul UE!) si pentru ca are consecinte care se repercuteaza si asupra noastra! Atat li se cere! Cat despre zona euro, nu ne laudam ca vrem sa intram cat mai repede; de ce vrem asta daca nu stim unde vom intra!?

 • goe

  Dar ce ziceti de articolul asta?
  http://www.romanialibera.ro/editorial/a179930-psd-scutierul-moscovei.html
  D-na Cretu, este PSD scutierul Moscovei? Ce a discutat MG la Moscova in repetatele vizite secrete din 2009? Ca al doilea om in stat, sustinut in continuare in aceasta pozitie de partid, nu credeti ca atat el cat si partidul datoreaza niste explicatii serioase pe aceasta tema?

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Deja ştiţi mai multe decât mine. Eu nu ştiam că acest FME se face cu bani de la bugetul UE, credeam că se face cu banii de la ţările mai solide din punct de vedere economic, precum Franţa şi Germania.

  Nu este rău că se face cu bani din bugetul UE pentru că se rezolvă astfel o dilemă. Dacă fondul ar fi fost creat de anumite ţări, pe de o parte, pe termen scurt, cei care investesc în capitalul de pornire a fondului pierd banii, pe de altă parte cei care împrumută de la fond îşi vând viitorul celorlalţi, pe termen lung. Capitalul din bugetul UE ar fi o cale de mijloc.

 • Bibliotecaru

  @ goe

  Poate că domnul Cristian Câmpeanu are dreptate în ce spune acolo, din moment ce-şi pune semnătura pe articol, sunt absolut convins însă că următoarea afirmaţie, „Ca PSD nu este un partid social-democrat de factura europeana este de domeniul evidentei.” este „scoasă din top”. De unde ştie domnul Cristian Câmpeanu cum sunt partidele social-democrate „la ei”? Este domnia sa atât de familiarizat cu celelalte partide social-democrate europene ca să facă o asemenea afirmaţie? Eu sincer mă îndoiesc.

  Domnul Cristian Câmpeanu mai spune:
  Prima indicatie puternica in acest sens a fost semnarea, in 1991, a Tratatului cu Uniunea Sovietica, prin care Ion Iliescu aseza Romania pe orbita Moscovei…
  ceea ce dovedeşte iar nivelul de abordare a stimatului domn.

  Nu era vorba despre un tratat, ci despre un Acord între Guvernul României şi Guvernul R.S.F.S. Ruse cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţifică. Astfel de acorduri, convenţii, protocoale… se semnează foarte des. Cu atât mai mult era necesar un astfel de acord, în condiţiile în care România ieşea de sub sfera economică a Rusiei, pentru stabilirea continuării contractelor în derulare. Să nu uităm că în RSFS Rusă România avea mai multe şantiere în lucru.

  În al treilea rând, nimeni din clasa politică nu a făcut nici cea mai mică dezbatere între proiectele Nabucco şi South Stream, toţi au discutat aceste soluţie strict din punctul de vedere al sursei de gaz. Românii habar nu au nici de costuri, nici de resursă şi timp de exploatare, nici de avantaje ale preţului. Poate că este mai bun Nabucco, dar nu ar fi logic ca cineva să şi spună de ce? Simplul argument că „nu e de la ruşi” nu poate să fie şi singurul argument. O astfel de conductă implică bani. Întrebarea este dacă investiţia se amortizează, într-un timp rezonabil, din diferenţa de preţ, astfel încât investiţia să scoată şi un profit rezonabil. Altfel de ce să investeşti?

  Domnia sa, ziaristul, domniile noastre, cetăţenii, vorbim după ureche, acesta este adevărul, pentru că nu avem absolut nici o informaţie concludentă care să ne permită înţelegerea acestor fenomene.

  Încă o dată, poate articolul este absolut corect, eu unul însă suspectez că domnul ziarist vorbeşte cam după ureche, ca şi cum aş scrie eu pe blog… ceea ce nu este tocmai OK din partea domniei sale.

 • Iceflame

  @ Goe

  Motto

  „Las-o jos ca macane”…

  Cam asa se exprima smecherii pe strada atunci cand unul incearca
  sa-i vanda altuia o porcarie veritabila.
  Desi marfa proasta se ascunde cu tot dichisul aferent sub ambalaj de firma consacrata, manevra nu prea tine si smecherul-vanzator aude imediat fraza de inceput…

  Expresia provine din povestea hotului care, prins asupra faptului si cu rata in brate, sustinea sus si tare ca aceea nu era o rata ci cu totul si cu totul altceva, naveta spatiala sau, de ce nu, fier de calcat cu dubla tractiune…

  Dupa parerea mea, blogul acesta e un spatiu in care se intalnesc persoane de buna credinta pentru a dezbate idei constructive si pentru a semnala aberatiile care se intampla chiar sub ochii nostri.

  A sustine ca aceste lucruri nu exista si a face trimitere cu disperare la un trecut incetosat si oricum prea incarcat de incertituni, poate constitui un bun motiv de jena pentru pentru o persoana de bun simt, onesta si doritoare de schimbari pozitive in tara asta.

  Asadar, pentru a reveni cu picioarele pe pamant:

  ne aflam in plina guvernare portocalie, cu un Basescu abracadabrant si un Boc de tot rasul la butoane, cu o Elena Udrea si un Adriean Videanu acaparand din ce in ce mai multa putere economica in folosul nostru?!, cu un Berceanu care multiplica pretul unor segmente de autostrada, cu fonduri europene care par din ce in ce mai departe de Romania, cu muncitori si categorii intregi de functionari care zilnic isi pierd din drepturile salariale si asa foarte mici, cu scoli care se inchid si cu bolnavi care trebuie sa isi plateasca de doua ori (o data prin CAS si alta data prin sistemul de co-plata) tratamentele din niste spitale care se darama peste ei, iar dumneavoastra doriti sa discutam despre vizita (vizitele) lui Geoana la Moscova?

  Domnule Goe, ( vezi motto ), va salut!!!

 • goe

  @iceflame
  Va multumesc pentru introducerea in limbajul cartierului dvs, dar discutia era pe alta tema si in alti termeni. Incercati la OTV.

  @bibliotecarul
  Exista o serie de semne de intrebare referitoare la orientarea pro sovietica (pro rusa) a unei anumite parti a clasei politice romanesti. Per ansamblu, clasa politica e confuza cu privire la interesele geopolitice ale Romaniei, dupa cum bine a semnalat si D-na Cretu. Aceasta confuzie e transmisa si populatiei, iar efectele sunt paguboase pe toate planurile. Pe de o parte, ne plac beneficiile capitalismului, ne uitam admirativ la realizarile capitalismului din alte tari, ne bucuram de libertatea de a circula in vestul Europei, dar nu ne plac capitalistii. Nu ne place nici munca prea tare. Ordinea si disciplina ne plac cel mai putin. Aceste sentimente sunt intretinute constant de o mare parte a presei, aceeasi care a facut cea mai desantata campanie electorala din istoria Romaniei, in favoarea d-lui Geoana. Colac peste pupaza a mai venit si criza, dinspre vest. Dar avem o alergie si la rusi, care stim ce ne-au facut si ce hram poarta. Orientarea majoritatii poporului roman este spre vest, nu spre est. Romania este stat membru UE si NATO. Reprezentantii Romaniei nu au dreptul sa joace la doua capete, iar daca se dovedeste ca e asa atunci ei se fac vinovati de tradare. Nu pot sa nu observ aceste lucruri si sa nu imi pun niste intrebari. Cea mai concreta intrebare este in ce scop s-a deplasat dl Geoana la Moscova, de mai multe ori si in mare secret, in 2009? Eu cred ca e o intrebare buna care merita si un raspuns. Sunt sigur ca nu s-a dus sa se relaxeze, pentru asta il avea pe dl Vantu in Bucuresti. Dl Geoana inca este al doilea om in stat, asa ca intrebarea nu tine nicidecum de „trecutul incetosat” asa cum s-a exprimat un mare ganditor care m-a infierat mai devreme. Nu stiu daca suntem cu totii de acord ca pentru Romania nu exista optiunea neutralitatii. Asadar, incotro? Si mai tragem mult de timp sau ne apucam de treaba?

 • Bibliotecaru

  @ goe
  Sigur că da, aşa este. Personal însă nu sunt dat pe spate nici de capitalism. Eu am convingeri ceva mai pragmatice, sunt pentru relaţii cu toată lumea. Este în avantajul României să aibă o normalitate a relaţiilor cu orice stat al lumii. Din păcate a existat o perioadă a istoriei României prin care nu mai era cool să avem relaţii cu ţările din fostul bloc comunist, inclusiv China. De ce să avem noi pudoarea asta în faţa occidentului şi să pierdem bani? Dacă putem exporta în ţările din fostul bloc comunist, ar trebui să o facem. Sunt convins că „occidentul” nu are nici o problemă în a vinde în Rusia. Ne uităm prea mult în gura celorlalţi şi suntem prea temători să nu supărăm pe nimeni. Dacă jucam cu cap în 1990, puteam asigura interfaţa est-vest şi vest-est, rămânând în România adaosul comercial. Din păcate, timp de 20 de ani de servilism nu a dus decât la pierderea economiei naţionale şi devalizarea mijloacelor de producţie exact în zona care asigură stabilitate economică. Credeţi că acest lucru este întâmplător?

  România are multi-milionari care investesc în maşini de lux în loc să investească în producţia de bunuri. Acesta este capitalismul la care visaţi? Suntem o societate de consum fără a ne permite să fim o societate de consum, de aici şi imensele datorii externe.

 • Bibliotecaru

  PS.
  Nu este vorba despre neutralitate, pentru că nu avem practic o implicare militaro-strategico-economico-politică în conflictul est-vest ca să putem fi neutrii, este vorba despre fructificarea oricărei oportunităţi, în definitiv calea economiei liberale.

 • Iceflame

  @ Goe

  Multumesc pentru sugestie, am incercat la OTV dar se pare ca tot spatiul e ocupat de Basescu si Boc.
  Exista nu stiu ce contract in derulare, contract demarat in campania electorala si care trebuie sa aiba continuitate…

  Cuvintele folosite in cartierul meu nu sunt cu nimic diferite de cele folosite de domnul Basescu, vezi chestia cu „p..a-n sindicatele voastre”, tiganca imputita, gaozar, etc…

  Daca am gresit cumva folosind anumiti termeni pe acest blog, imi cer scuze, poate ca pe undeva e si vina atat de convingatorului model cotrocenist.

  Intr-adevar, discutia era pe alta tema, eventual aceea expusa initial de posesoarea blogului.

  Unde si cum a aparut deviatia de la subiect, cu ce scop, va las pe dumneavoastra sa descoperiti.
  Succes.

 • Peter Gluck

  Gand pentru luni dimineata: ca bine le-a zis acest domn:

  http://mappingcompanysuccess.com/2010/03/quotable-quotes-george-orwell/

  De la limbaj si prin limbaj se poate strica mai bine creierul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *