Vina sau virtute: ce cauta femeile in politica?

Interventia (scrisa si nespusa) la conferinta din titlu.

“La probleme, se pot gândi soluţii sau căuta vinovaţi. A da vina pe altul e mai simplu; cel acuzat este străinul, cel slab, diferitul, femeia. Femeia, mai mult decât ceilalţi, pentru că şi săracul sau exclusul trebuie să aibă pe cine da vina. Astfel, victimele sunt puse la zid iar politica rămâne un univers unisex…”

            Presupusa vinovăţie a femeilor nu este doar o prejudecată – este o structură arhetipală a civilizaţiei noastre! Afirm asta, pentru a  şti cu ce ne luptăm, ce dificultăţi trebuie sa  înfruntăm. De la Eva biblică la Elenele din antichitate si contemporaneitate, femeile au fost considerare vinovate de cădere: in păcat,  in prostie, hoţie  sau alte rele pământeşti. Cel puţin, au constituit o bună scuză…

Transformarea vinovăţiei in virtute presupune o autentica răsturnare valorica.  La ea trebuie sa lucram! Introducerea reprezentării echilibrate (cel puţin 40% pentru fiecare gen) sau a parităţii pe listele de candidaţi la alegerile de orice nivel poate constitui un pas important pentru  această răsturnare.

Argumente  de principiu

·         Femeile trebuie să fie prezente în mod echilibrat  în toate organismele cu caracter reprezentativ pentru un motiv simplu: pentru că există iar existenta nu trebuie justificata. Ele sunt cetăţene, la fel ca ei; nu susţinem ca sunt cetățeni mai buni; nici intr-un caz nu sunt insa mai răi. Dacă este democratic să avem reprezentare parlamentară a minorităţilor  naţionale „minore” născute şi educate în România, este cu atât mai democratic să avem reprezentare a majorităţii născute si educate in acesta tara…

·         Femeile şi bărbaţii sunt diferiţi; au interese, ierarhii valorice, priorităţi şi moduri de raportare la lume diferite – au  „culturi” diferite; această diferenţă are caracter profund politic şi drept urmare trebuie exprimată si luata in considerare. Este mai mult decât disfuncţional pentru o societate ca interesul public sa fie definit „uni-sex”.

·         Valorile, tipurile de organizare, relaţionare, ierarhiile societăţii noastre sunt caracteristice unei societăţi patriarhale, societate în care femeile au fost absente din spaţiul public cu problemele lor specifice. Astăzi rolul lor social este mult prea evident pentru a nu fi recunoscut; statusul a rămas insa ca în alte timpuri… Aceasta contradicţie trebuie rezolvata!

 

Argumente juridice

 

·       Constituţia spune la articolul 16, aliniatul 3)Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.” La aliniatul 2, „nimeni nu este mai presus de lege” ar trebui insa adăugata o completare – „si nimeni nu este mai prejos de lege”. Faptul ca de la aprobarea in 2003 a Constituţiei nu s-au adoptat actele normative care sa traducă in fapt prevederea constituţionala dovedeşte ca femeile  sunt, deocamdată,  mai prejos…

Argumente derivate din realitatea politicii noastre

 • Problema reala nu este simpla  prezenta (absenta) a femeilor din organismele reprezentative ci  este neparticiparea la decizia politica, incapacitatea de a o influenţa.  In sistemele democratice influenţarea deciziei depinde de ponderea pe care fiecare o are in organismele respective; psihologii considera ca sub 20% nici măcar nu se observa diferenţa; minoritatea (femeile, in cazul de fată) va tinde sa se adapteze regulilor existente pentru a primi recunoaştere.
 • Excluderea de la decizie începe de la nivelurile de bază iar selecţia candidaţilor  este ierarhica;  pe măsura ce se urca in ierarhii, femeile devin din ce in ce mai puţine, pana dispar…
 • Viaţa de partid, în toate partidele, are un caracter nedemocratic sau puţin democratic;  desemnarea candidaţilor nu se face prin alegeri primare cu larga participare decat foarte rare ori ci in organisme restrânse, oficial, sau mai frecvent in alta parte, neoficial.
 • Lipsesc spaţiile publice de formulare si exprimare organizată a opiniilor despre societate, de dezbatere (obiceiul si indemnul pentru asta, de asemenea)
 • O parte importantă a societăţii civile are caracter de „de proiect cu finanţare europeană”; fiind inautentică, nu serveşte decât parţial pentru pregătirea şi selectarea posibililor reprezentanţi (printre care ar putea fi şi femei, dat fiind feminizarea sectorului ONG-urilor)
 • Sindicatele repetă, în mare măsură,   structura organizatorică a  partidelor si erorile acestora; drept urmare, nici ele nu (mai) servesc pentru o selecţie reprezentativa
 • Cotele permit lărgirea bazei de selecţie; intre multe femei pot apărea si cele „aşteptate”. Unde nu există cote se asuma un risc la nivelul criteriilor de selecţie; pe româneşte, sa  fie preferate femeile care plac bărbaţilor (masculinizate, depersonalizate, „blonde” sau mute) si mai puţin cele care plac femeilor, capabile sa schimbe regulile dezavantajoase…

Câteva răspunsuri pentru avocatul diavolului:

 

         Femeile sunt mai puţin pregătite pentru politică!? Mai puţin decât cine!? Din cauza  pregătirii politicienilor de până astăzi, hiper-majoritar bărbaţi, neîncrederea în instituţiile statului a ajuns la un nivel care le  face aproape inutile. Cât despre pregătirea profesională a femeilor, aceasta tinde să depăşească în ritm rapid pe cea a bărbaţilor. Pentru generaţiile tinere, în toată Europa, absolvenţii de învăţământ superior sunt între 55 şi 60% femei; ponderea lor este chiar mai ridicată în domeniile care pot servi in mod direct politicii – studii despre om, societate, lege, etc… In plus, pot aduce ceva mai puţine vechi năravuri si ceva mai mult caracter intr-o politica in care acesta lipseşte in mod cronic.

 

         Femeile nu doresc sa intre in politica!? Daca politica înseamnă ceea ce se face la noi astăzi, este posibil sa existe o doza de adevăr in afirmaţie; orice politician autentic, indiferent de gen, este jenat de deteriorarea mediului politic si de apartenenţa sa la el. Politica înseamnă insa altceva – amenajarea spaţiului social de aşa maniera incat sa trăim in el cu toţii, fara conflicte, cat mai mult si, daca este posibil, cat mai fericiţi. Pentru un asemenea obiectiv, femeile sigur vor sa se angajeze. Nu vreţi sa le întrebaţi!? Aţi fi surprinşi…

 

         Cetăţenii nu votează femei!? Afirmaţia nu are nici o bază în realitate. Pentru ilustrare, cele 14% candidate  nominalizate in PSD la ultimele alegeri parlamentare au obţinut aprox. 25% din voturile  partidului. Femeile votează cu mai mare încredere, de asemenea, femei; ele pun insa  o condiţie – sa fie cele pe care le vor ele, nu cele pe care le impun ei.

 

         Schimbarea treptată este preferabila!? De ce?! Aţi fi fost de acord ca  introducerea votului universal sa se  facă treptat, pe măsura  ce fiecare cetăţean ajungea sa adune atât încât să  intre în primii 10% cei mai bogaţi, conform regulilor unui vot cenzitar!? Este matematic imposibil!? Exact la fel ca schimbarea regulilor societatii fara a participa la stabilirea lor.

 

Concluzia

 

„Ce caută femeile în politică?” este o întrebare care trebuie obligatoriu înlocuită. Propun in loc o alta –  „De ce trebuie politica să caute femeile,  să li se adreseze  şi să le includă?”.  Răspunsul este simplu pentru că numai astfel poate deveni legitimă.

Afirmaţiile sunt   valabile pentru democraţii; in alte regimuri nu se aplica…

 

 

60 comentarii la “Vina sau virtute: ce cauta femeile in politica?”

 • Amy Neagoe

  Dragele mele doamne, scuzaţi-mi d.a. offtopic-itatea(în cazul în care nu includem networkingul inerent) însă, pe lîngă cauzele şi notele personale pe Facebook, vă postez ceea ce i-am trimis şi Tudorinei(medusa.blogspot). Toate super bune să fie şi..pe curînd(şi live, în cazul în care nu mă vor mai discrimina politic ăstea şi ăştia toţi-iar eu sunt singura si fara niciun fel de vacante si bani ai mei proprii..de ani si ani. Vă mulţumesc:
  1.Cara Tudorina, nu are rost sa iti pierzi timpul plecindu-ti capul la puţoi abia trecuţi de ciclul gimnazial..pe noi ne interesează numai cum să destupăm creierele care conduc penisurile..nebolnave(aşa de puţine la nr.!!) la cetăţenii romîni adulţi..în scopul de a îi îndepărta de tîrfe şi de ‘saloane de masaj’ şi de a îi face să aplice în întregime absolut toate obligaţiile lor civile-cetăţeneşti-legale .conform statutului impus social şi abia apoi asumat etc..Pupici!!(şi fără popi şi boşoroage-boşorogi , te rog!!)
  2. Dragă Cătălin(Ivan), transmite-le încă o dată celor din UE cum arată viaţa unei femei superdotate mental, peste vîrsta de 31 ani, de atîţia ani:
  Copy-paste
  Te mai rog încă ceva, dragă Cătălin: transmite-le ălor din UE cum arată viaţa unei femei intelectuale de peste 31 years of age, aqui! Mul’umesc şi succes..la proba garduri-alergări!! Salut!!(Tocmai revin de pe blogulMedusei.blogspot..unde am postat 2 comments ca =anonim=. Restul d.viaţa unei femei super de peste 31 ani..locuind încă cu părinţii bătrîni şi bolnavi, găsiţi atît în notele mele, cauze dar mai ales în ultimele 2 postări pe domeniul meu plus cele de pe blogspot. Şi iată cum: Bun, să-nţeleg că astăzi mergem să-mi iau banii de la facultate(ca să mă duc imediat să îmi cumpăr costumul pt.sport). Dar am nevoie de o pereche de încălţăminte şi am văzut în La Redoute dar nu ştiu cum sunt în plan real..
  D.a asta este ultima săpt. în care am acces la sala de sport, deci..money-money i need şi, în afară de toi, nimeni nu îmi dă nimic..cu tot cu analizele şi medicale şi de toate felurile pe care le-am făcut pînă acum…who fuckin’cares, anyway??
  Mi-ar fi plăcut să am bani şi de Ikea şi să merg acolo cu unul care să îmi facă cinste..iar eu să pap tot-tot!! Precum ‘cîinele lui Bulgakov..numai că eu vreau diplomat-jurist-afacerist cu adevărat potent şi intelectual pe post de ..doctor personal!!
  În plus, voi luaţi-mi sticksuri vă rog(simple şi cu cartofi, vreo 4) iar mie daţi-mi vă rog vreo 10-15 Ron să-mi iau cornflakes ul săptămînal!!
  În rest, roagă-i să îţi dea afurisita aia de maşină înnapoi şi pe Loreta roag-o să-mi caute la orice Meli Melo nişte cercei ieftini şi mici cu piatră de culoare verde smaragd(şi nu orice altă nuanţă de verde deci) .
  Pe lîngă ultima pereche de jeans de care am nevoie(fiindcă sunt nemîncată de ani de zile, ştiu)şi pe care îi iau de pe LaRedoute că nu mai am kef şi timp să străbat Bucureştiul, Loreta tot insistă să îmi caut perechea aceea de ochelari de soare marca Aviator..fiindcă tot e perioada de reduceri, zice ea, acum şi e păcat să îi mai amîn, după atîţia ani!!(sunt mici, rotunzi, i-am văzut odată pe net, cică mi-i aducea acasă dar nu am încredere în aşa ceva..oricum, au lentile de formă rotundă şi mici şi se numesc exact aşa: ochelari de tip Aviator!!
  Iar tu mi-ai reamintit de jambierele acelea negre şi largi şi lungi..
  Restul, vb. acasă! Salut!!
  Şi nu uitaţi vă rog mucho de lănţicul rupt..şi de cîţiva lei mărunt pt.mină de pix şi un stilou cu mină roşie(pentru uzul meu privat şi personal) Fiindcă, de cîţiva prea mulţi ani, Băsescu şi Udrea şi găştile lor vor să mă facă muncitoare fără acte..şi tîrfă..şi tot nu reuşesc. Pupici!!
  P.S. Să mai am tupeul să mai spun -cui? demenţilor din P.D. şi chiar şi din P.S.D. care se întîlnesc şi mîine-luni-ca să voteze cînd şi pt.ce să merg şi la cosmetică şi la farmacie să îmi cumpăr cosmeticale şi şampon?? .Dar haine, pantofi si carti??
  Reply:

 • Vorbarie

  Femeile ca si barbatii in politica sunt la fel. Ca o fotografie cu o mancare de pui crocanta cand ti-e foame

 • Amy Neagoe

  Scumpi, după o masă deloc copioasă(aşa e cînd locuieşti cu părinţii aproape de pensie şi n-ai iubit de mii de ani)şi înainte de a îmi bea cănoaia mea uriaşă(are inimioare desenată pe ea sic!!) cu ceai Negru rusesc(sau Nero, numele italian al lui Azor): am înţeles aluzia ta de negociere: de ce să-mi treceţi voi blogurile mele 2 în blogul vostru, aşa cum am făcut asta chiar eu, fără să vă întreb. Păi uite, unul dte răspunsuri l-ai dat chiar tu: unde eşti tu poziţionat şi unde eşti tu d.e. pe net. Ei bini, io personal fac diplomaţie şi relaţii-afaceri internaţionale şi mă iubesc leii americani, aşa cum şi eu îi iubesc pe ei cu tot ce însemnează ei: neveste şi copii mici.(pentru detalii, consultaţi-mi CVul actualizat şi în romînă-2 pagini, sic!!)Aşadar, pe mine nu ai să mă găseşti în locuri obscure pe internet, după ce cauţi ‘search’.
  Nu mai am timp de comunicări on-line, aşa că, îţi răspund rapid despre ce e normal şi trebuie să faci(şi cu blogurile mele2), pe siteul tău:o faci sau nu o faci. Mă adaugi în blogrollul tău sau nu. Mie îmi e indiferent, eu personal rămîn aceeaşi cinstită..O.K.?? *apropos de citit si Islanda si reclama pe care v-am facut/o in facultate eu(

 • Admin

  Sper ca noua conducere din PSD sa promoveze oamenii cu inalta educati si profesionalism cum sunteti Dvs, si Mihaela Muraru Mandrea.

  Daca nu, se va ineca tot in opozitie.

 • octaaa

  Practic, masurat in dolari, PIB-ul Romaniei a crescut intre 2002-2008 de 5 ori!

  Dar fara a se produce un ac in plus. Ci numai pe datorie. Iar asta va fi foarte nesanatos…

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/11/17/mult-laudatul-sector-privat/

 • gabicretu

  Ostaa,
  banuiesc ca ai postat la mine pe blog din motivul ca si eu imi bat gura degeaba, spunand aceleasi lucruri de multa vreme.
  Vreo doua articole mi le-am amintit; sunt insa mult mai multe. Tema ar trebui analizata si dezbatuta mai pe larg…
  http://www.gabrielacretu.ro/manipulare-da-dar-sa-o-stim-si-noi.html
  http://www.gabrielacretu.ro/impozitele-private-si-interesul-comun.html

 • peromaneste.com

  „…ce cauta femeile in politica?” Poate Marul lui Adam…

 • Anca Opre

  Interesant articolul si la obiect. Azi am intrat vazand linkul de pe blogul medusei. Sincer, tot noi suntem vinovate, femeile din politica si acum vorbesc la general fara a ma include sau exclude 🙂 noi suntem vinovate ca am luat politica asa cum am perceput-o cand am intrat in ea, ca pe o lume a barbatilor unde femeile care ajung in anumite pozitii politice ar trebui sa se simta un pic privilegiate. Greseala noastra. E timp sa o indreptam, dar pentru asta ar trebui sa ne schimbam un pic atitudinea. Mai vorbim, ne mai citim pe bloguri, mai actionam… 🙂

 • Gabi

  @Anca,
  Unele au mai si denuntat situatia la care te referi, cum poti vedea, de exemplu, aici:
  http://www.gabrielacretu.ro/publicatii/femeile-si-politica-la-romani

  Nu au ajuns prea bine făcând asta, după cum poate demonstra pe viu subsemnata 🙂

  Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam, desi discutiile in politica nu difera mult de cele pe care le poti vedea pe blogul Medusei sau pe Critic atac la teme similare; uneori, e chiar mai rau…

 • Paul

  Acum imagineaza-ti putin cum ar fi sa vina o femeie sa zica votati-ma pentru ca sunt femeie. Sunteti 51,4% din populatie si v-ati putea vota singure sa umpleti ce functii vreti dar n-o faceti, poate pentru ca mare voastra majoritate nu are interesul asta. Cateva dintre voi incercati sa le spalati creierul femeilor ca „TREBUIE” sa faca politica. Mai bine faceti si voi un studiu cate femei ar fi interesata sa faca politica si cati barbati, comparati rezultatele si veniti dupa sa incercati sa fortati cote de candidatura si alte aberatii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *