• In Stiri
  • pe

Proclamația de la Bârlad privind exploatarea gazelor de șist – 22 martie 2012

Noi, locuitorii municipiului Bârlad, reuniţi în Piaţa Civică alături de reprezentanţi ai cetăţenilor din celelalte localităţi ale judeţului Vaslui protestăm împotriva explorării/exploatării gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.

În prezent, Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie care să reglementeze utilizarea metodei fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist.

Experţii în domeniu atrag atenţia asupra pericolelor majore pe care le prezintă această metodă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, şi anume:
1. contaminarea pânzei freatice şi a surselor de apă potabilă;
2. epuizarea resurselor de apă datorate metodei fracturării hidraulice, care foloseşte cantităţi enorme de apă în procesul tehnologic;
3. contaminarea terenului;
4. apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului;
5. risc seismic asociat cu antrenarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră;
6. scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum şi degradarea florei şi faunei spontane.

Mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării metodei fracturării hidraulice, astfel:
1. în iulie 2011, FRANŢA a interzis prin lege folosirea acestei metode;
2. în noiembrie 2011, MAREA BRITANIE a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist, ca urmare a seismelor produse în Blackpool;
3. în octombrie 2011, BULGARIA a impus un moratoriu permanent, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară, după Franţa, care a interzis complet, prin lege, explorarea şi exploatarea gazului de şist;
4. în GERMANIA, în landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în acelaşi sens al interzicerii explorării şi exploatării gazului de şist.

Având în vedere atitudinea statelor europene de a-şi proteja cetăţenii şi mediile în care trăiesc aceştia prin interzicerea exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice şi noi, cei care am protestat astăzi, cerem să fim protejaţi de instituţiile statului român pentru a nu deveni eventuale victime ale utilizării în zonă a acestei metode.

În acest sens, cerem tuturor autorităţilor statului român care, prin lege, sunt obligate să ne asigure protecţia noastră şi a mediului în care trăim, să adopte, de urgenţă, următoarele măsuri:
1. Guvernul României, prin persoana primului ministru, să impună Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale anularea sau suspendarea imediată a acordurilor petroliere de concesiune pentru explorarea/ exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor;
2. Guvernul să susţină în Parlamentul României proiectul de lege privind interzicerea folosirii în România a metodei de fracturare hidraulică a rocilor în explorarea/exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, aflată în dezbatere la Senat ca primă cameră sesizată;
3. Primul Ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, să-l destituie imediat pe preşedintele ANRM, pentru declaraţiile publice prin care respinge a priori orice dezbatere asupra metodei fracturării hidraulice a rocilor şi pentru partizanatul evident prin care susţine o corporaţie privată în dauna interesului general al cetăţenilor din zonele vizate de explorarea/ exploatarea gazelor de şist.
4. completarea legislaţiei de mediu cu măsurile necesare evitării, acum şi în viitor, a riscurilor de poluare rezultate din explorări/exploatări de hidrocarburi lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice.

În conformitate cu art. 2 alin. 1 din Constituţia României, cerem Guvernului să analizeze cu responsabilitate cererile noastre. Ne susţinem punctele de vedere prin semnăturile ataşate în tabelele anexate.

Ca români nu putem concepe să fim părăsiţi de statul român şi instituţiile sale, în faţa unor ameninţări ce vin din partea unor corporaţii ce au ca singur scop asigurarea profitului şi nicicum sănătatea oamenilor şi protejarea mediului înconjurător. Sperăm ca Guvernul României să fie la fel de responsabil, atunci când este în pericol viaţa cetăţenilor săi, ca şi alte state din Europa cum sunt Franţa, Germania, Marea Britanie, Bulgaria, Irlanda.

–astăzi, joi, 22 martie 2012, la Bârlad.

45 comentarii la “Proclamația de la Bârlad privind exploatarea gazelor de șist – 22 martie 2012”

  • costel

    doamna Cretu, sotul dvs a acordat certificatul de urbanism firmei chevron in ultima sedinta a CJ pe anul 2012.

    Acum nu mai cereti primele doua masuri nu?

  • costel

    Nu imi raspundeti nu?

    este foarte foarte trist ce a facut psd-ul la barlad cu gazele de sist. ati mintit oamenii, i-ati pacalit facandu-i sa creada ca veti opri exploatarea si acum o dati la intors…. este foarte trist si nedrept.

  • gabicretu

    @Costel,
    Am raspuns la un post anterior, probabil…

  • Bibliotecaru

    @ costel

    Am vrut să vă întreb mai demult, dar nu am îndrăznit până ce doamna Creţu nu v-a răspuns.

    Am citit şi eu pe un site…

    Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile publice locale, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz avizate şi aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării şi stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamnetului, precum şi lista cuprinzând avizele şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării.

    Termenul de emitere a certificatului de urbanism este de 30 de zile de la data înregistrării cererii, menţionându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia.
    Termenul de valabilitate se stabileşte de către autoritatea emitentă între 6-24 de luni de la data emiterii. Prelungirea valabilităţii C.U. se poate face la cererea titularului formulată cu cel puţin 15 zile înaintea expirării pentru o perioadă de cel mult 12 luni şi doar o singură dată.
    Solicitantul poate fi orice persoană fizică sau juridică interesată să cunoască informaţii cu privire la imobil-teren sau construcţii. Pentru emiterea certificatului de urbanism nu este necesar ca solicitantul să deţină un titlul asupra imobilului, actul fiind cu caracter de informare. Acesta se va adresa autorităţilor cu o cerere prin care solicită emiterea C.U. cu precizarea scopului solicitării.

    Scopul emiterii C.U. – pentru autorizarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente precum şi pentru autorizarea desfiinţării construcţiilor.
    Certificatul de urbansim se emite şi în vederea concesionării de terenuri, a adjudecării prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice în faza de studiu de fezabilitate, precum şi pentru cereri în justiţie şi operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară.
    Lista certificatelor de urbanism este publică şi se afişează lunar la sediul autorităţii emitente.

    Documentaţiile de urbanism şi de amenajare a teritoriului, precum şi celelalte reglementări urbanistice care au stat la baza emiterii certificatului de urbanism vor putea fi consultate la cererea solicitanţilor certificatelor de urbanism.
    Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii.

    (http://ghid.imopedia.ro/dex/cu-certificat-de-urbanism-220.html)

    Să presupunem că eu sunt persoana care semnează aceste certificate de urbanism (nu ştiu exact ce funcţie are cel care le semnează). Să presupunem că eu cred că firma care îmi cere acest aviz va face o poluare extrem de urâtă în zonă. Ce motiv aş putea să invoc pentru a nu da un aviz de urbanism?

    Art. 32 alin 1 lit. a din legea 350/2001 spune că „să respingă cererea în mod justificat”. M-ar interesa acea justificare… Evident că justificarea nu are cum să aibă legătură cu viitoarea exploatare poluantă, că poluarea are legătură cu mediul şi nu cu urbanismul.

    Vă rog foarte mult să vă spuneţi o părere relativ la acest motiv, mi-ar fi foarte util pentru Roşia Montana, căci acolo urbanismul se schimbă radical…

  • gabicretu

    @Biblio, Costel,
    Dacă ceva mă îngrijorează, nu este avizul de urbanism; este schimbarea de poziție a guvernului, care este decident în privința aceasta.
    Consiliul Județean emite acte administrative (nu decide explorarea; cu atât mai puțin exploatarea, care-i cu totul altceva).
    Deocamdată, pericolul este îndepărtat. Este posibil, chiar după explorare, să se ajungă la concluzia din Polonia – că nu este economic profitabilă exploatarea.

    Eu susțin ce am susținut mereu! Nu gazele de șist (că asta e gaz ca tot gazul) ci metoda fracturării hidraulice nu e compatibilă cu dezvoltarea verde pe care ar trebui să o facem.

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu

    Fracturarea are două problem. În primul rând pentru că se folosesc substanţe toxice, în al doilea rând că se folosesc explozii.

    Noroc cu uniunea europeană:
    http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/envi/2011/464425/IPOL-ENVI_ET%282011%29464425%28PAR18%29_RO.pdf

  • Bibliotecaru

    Nu sunt specialist în petrol şi gaze, dar, până la urmă, aceste gaze sunt fluide iar şisturile bituminoase sunt, un fel de pânză freatică pentru gaze.

    Mă gândesc că poate ar trebui forate nişte puţuri şi aşteptat ca gazul să se strângă în puţ de unde să fie apoi extras… ca în cazul unei fântâni. Sigur, extracţia ar fi neeconomică, dar ecologică. 😀

  • gabicretu

    @Biblio,
    Cunosc bine problema! Nu uita ca de abia am debarcat de la Bruxelles in politica romaneasca. Am participat la numeroase seminarii cu cei mai buni experti in domeniu (inclusiv cu cei pro-exploatare)… Metoda este mare consumatoare de apa iar riscul contaminarii stratului freatic este inca ridicat (si nici nu vad cum ar mai putea scadea…).

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu

    În acest caz nu cred că ar trebui să existe probleme legate de refuzul eliberării unui aviz de mediu, ar fi mai utilă o lege care să interzică anumite metode de exploatare în România. Asta pentru că în avizul de mediu mai contează şi cel care semnează… or unde sunt şi mulţi bani, există şi corupţie. Nu este eliberat sub un ministru, sub al doilea dar până la urmă se găseşte unul care să accepte câteva milioane de euro.

    Citeam undeva că firma care doreşte să exploateze la noi aur a plătit (altfel legal) pentru „lobby” la Washington, mai mult de un miliard de dolari. Sigur, poate era o dezinformare, o greşeală, o firmă cu nume asemănător… probabil că şi alte firme care exploatează aur au probleme cu cianurile… Dar este evident că această firmă de la noi plăteşte din greu o reclamă mincinoasă care să inducă părerea că exploatarea este o binefacere… şi, conform rezultatului referendumului, chiar a reuşit.

    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-8249524-kamikaze-rosia-montana-gold-corporation-lobby-191-000-dolari-presa-americana-efectul-bloomberg-desfiintat-oponentii-proiectului.htm

    Statul îi permite acest tip de reclamă, ba ea a evoluat, dacă vă aduceţi aminte, şi prin discursul prezidenţial. Academicianul Teodorescu apare chiar pe site cu o grămadă de interviuri şi îndeamnă la exploatare… în mod indirect, contracarând ideea că minele romane sunt distruse spunând că firma respectivă salvează vestigiile romane iar statul este impotent.

    Până nu există o lege clară care să protejeze mediul în mod concret, aşa cum este lista cu substanţele stupefiante şi psihotrope… pericolul există.

  • costel

    doamna Cretu,

    seful dvs de partid a mintit zilele astea intr-un mod foarte josnic.
    – a spus ca Polonia nu mai este dependenta de gazul din rusia datorita explotarii gazelor de sist. ESTE O MINCIUNA MARE: in Polonia nu se extrag inca gaze de sist, inca se fac explorari… detalii: http://www.arte.tv/fr/le-gaz-de-schiste-divise-le-monde/7258938,CmC=7280172.html

    – a spus ca explorarea nu este periculoasa. FALS. pentru a vedea care sunt rezervele, se foloseste acelasi mecanism, daor ca la o scara mai mica. Adica, nu fac 50 de sonde intr-o comuna, fac doar 3. Dar alea trei, tot pot afecta panza freatica.

    – a spus ca doar Chevron a cerut autorizatie si ca are dreptul sa exploreze. FALS. http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/liber-la-gaze-pe-tacute-guvernul-a-dat-liber-la-exploatarea-gazelor-de-sist-in-bihor-105934.html

    Chiar nu va deranjeaza aceste minciuni?

  • costel

    bibliotecaru, ai perfecta dreptate.

  • gabicretu

    @In tarile care au luat aceasta decizie prin lege s-a interzis metoda de exploatare, ca doar nu aveau sa interzica exploatarea gazului metan… Inca nu avem libertatea de a renunta la gaz.
    Avizul de mediu se da in baza unei documentatii care include si metoda. Acolo este problema si solutia problemei!

    @Costel, am spus ca sunt ingrijorata. Chiar foarte ingrijorata!
    Rusinea este un sentiment care insoteste actele proprii. Nu mi-e rusine pentru ca eu nu mi-am schimbat pozitia!Dar sunt extrem de preocupată de această schimbare de opinie (deocamdată nu este și de decizie legală).

  • Bibliotecaru

    @ costel

    În link-ul pe care l-aţi oferit se spune aşa:
    „la Pologne ouvrira demain les vannes pour une production commerciale après quelques années d’expérimentation”

    În franceza mea de baltă, asta ar însemna cam aşa:
    „Polonia va deschide mâine vanele pentru o producţie comercială după câţiva ani de experimentare”.

    http://www.juridice.ro/235525/Monitorul-Oficial-838-2012.html

    Dacă verificaţi în Monitorul Oficial, nu există nicăieri un acord al exploatării ci sunt hotărâri privind aprobarea acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, aşa cum primesc toţi.

    Dar, dacă explorarea se face tot prin metoda fracturării (şi are sens acest lucru pentru că se leagă şi de experimentările din Polonia) practic explorarea reprezintă o exploatare la nivel mai mic. Oferirea atâtor acorduri de concesiune în acest context mă îngrozeşte. Asta înseamnă că va trebui să găsesc mai multe informaţii.

    Stimate domn,
    Dacă explorarea se face tot prin metoda fracturării, cu adevărat trebuie făcut ceva ca aceste să fie împiedicate.

  • Iceflame

    @ Gabi

    Faptul ca pastrezi EXACT aceeasi pozitie dinaintea si din timpul campaniei electorale, nu ma mira.
    Imi confirmi asteptarile si, probabil, ca mie, multora…
    Important este acum faptul ca ai reusit sa accezi intr-un loc de unde poti fi mult mai vizibila (ca vocala ai fost mereu) decat inainte.
    As indrazni sa spun chiar ca pentru noi, „muritorii” esti un adevarat castig; un element extrem de rar in peisajul politic autohton; o persoana competenta si serioasa, o femeie care stie „ce” si „de ce” vrea ceea ce vrea, cineva cu o viziune foarte larga, cuprinzatoare asupra lumii in general, a Romaniei, Moldovei si Vasluiului in particular, o personalitate politica solida si consecventa „ratacita” cumva in interiorul unei multitudini de „alte” elemente „aterizate” mai mult sau mai putin intamplator sau, mai mult sau mai putin „conjunctural” in Parlamentul Romaniei…
    Problema gazelor de sist (ca si cea a aurului de la Rosia Montana) este una de importanta strategica deosebita pentru orice tara. Nu este un secret pentru nimeni faptul ca fosta putere a cedat foarte usor „avansurilor” americane in acest sens…
    La vremea aceea, actuala putere era impotriva si a ramas asa pana in momentul in care domnul Ponta, incoltit cumva de interventiile (mai mult decat ofensive) ale ambasadorului SUA, si-a tras consilier american…
    Dupa asta, dupa ce a fost „consiliat corespunzator” adica, pozitia prim-ministrului nostru a suferit o usoara diluare, apoi nuantare, apoi a ajuns la un anume „echilibru” de sanse pro sau contra astfel incat, astazi, ne aflam in fata unui Victor Ponta si a unui guvern mai curand PENTRU decat IMPOTRIVA exploatarii gazelor de sist, coste ce-o costa…
    Minunat, nu???
    Uite, vezi? De aceea spun ca esti un castig pentru cei care te-au votat dar si pentru ceilalti; cred ca tu esti in stare sa te impotrivesti si sa „faci scandal” in Parlament in cazul unei eventuale decizii contrare intereselor REALE ale romanilor si Romaniei, impotriva otravirii voluntare a unora de dragul imbogatirii altora si a ramanerii la putere a celor atat de setosi de ea…

  • costel

    @bibliotecaru puteti urmari acest grup de facebook http://www.facebook.com/groups/antifrackingbarlad/ , acolo sunt publicate multe informatii

    si puteti citi aceasta brosura http://issuu.com/alma-ro/docs/brosura_gaze_de_sist

  • Bibliotecaru

    @ costel

    Mulţumesc de informaţii. Între timp am făcut şi eu o mică cercetare pe internet şi aveţi perfectă dreptate, explorarea înseamnă exploatare la un nivel mai mic.

    Cu siguranţă voi pregăti un articol pe acest subiect, încă o dată vă mulţumesc pentru această informaţie foarte preţioasă care afectează siguranţa naţională a României.

  • zizi

    Stimata doamna,
    Avand in vedere ca ma preocupa de mult timp problema acestor exploatari(noiembrie 2011), felul in care s-a procedat este clar in defavoarea locuitorilor zonei (undeva in Moldova)care urmeaza sa fie sacrificati.
    Dupa cate imi dau seama, la ora actuala am ajuns intr-o faza de „fraiereala” avansata. A fost aleasa locatia pentru prima sonda la Paltinis, comuna Bacesti, probabil avand in vedere ca acolo locuitorii sunt foarte necajiti si nici nu prea stiu ce e cu aceste foraje. Nu stiu ca in urma acestora urmeaza sa li se crape casele si sa-si piarda apa potabila.
    Dupa mine, problema este ca guvernantii considera ca se pot dispensa de acesti oameni, ca isi pot permite sa nu le pese de ei.
    Marea problema in privinta forajelor este faptul ca se distruge panza freatica si ca in urma raman acele iazuri cu solutii de substante chimice nocive si chiar radioactive. Nu mai vorbesc de solutia care este dispersata in sol.
    Prin urmare se poate considera ca orice guvern care alege sa faca asa ceva va stabili locatiile acolo unde il doare mai putin, in locuri unde traiesc oameni de care nu ii pasa. Problema este ca acesti oameni sa isi dea seama ca ei sunt sacrificati. Si isi vor da seama mai devreme sau mai tarziu, macar cand isi vor vedea copiii bolnavi.
    Asa ca atrageti atentia guvernantilor asupra acestor lucruri. Chiar daca ei nu isi iubesc poporul, poporul se iubeste pe sine, numai sa se trezeasca.
    Eu personal nu pot crede ca firmele care au obtinut contractele, au navalit ele insele fara a fi solicitate de mai marii nostri.
    Deci, la urma urmei e vorba de un partid care si-a pus oamenii acolo in niste functii. Faceti-i sa inteleaga ca interesul nostru, al tuturor este sa se adopte legea pentru interzicerea metodei fracturarii hidraulice avand in vedere previziunile pesimiste in ceea ce priveste apa potabila.
    Acum ii preocupa pe guvernanti independenta energetica dar vor pune pe umerii urmasilor problema independentei din punctul de vedere al apei potabile. Prin urmare nu distrugeti viitorul copiilor nostri.
    Nu ne dezamagiti!

  • Iceflame

    @ Zizi

    Ziceti bine dumneavoastra;

    „atrageti atentia guvernantilor asupra acestor lucruri”

    Eu as indrazni chiar mai mult:

    Gabriela Cretu, va aflati in fata unei oportunitati de aur pentru orice politician corect si anume, necesitatea elaborarii unui proiect de lege pentru interzicerea acestui procedeu periculos de exploatate a gazelor.
    Indrazniti, veti avea numai de castigat;

    1 – cei care v-au votat se vor simti reprezenttati, or, acesta este (sau ar trebui sa fie) scopul adevarat al fiecarui ales, nu-i asa?

    2 – iata o sansa minunata de a pune la punct slugile intereselor straine, acele creaturi abjecte cu buletin si functie de Romania, cu masina la scara, cu salariu umflat si care lucreaza de multa, de prea multa vreme, impotriva propriei tari

    3 – sustinand o cauza corecta, beneficiul de imagine va fi unul pe masura investitiei

    s.a.m.d…

  • Bibliotecaru

    Da, şi eu mai am, ca propunere, legea jurământului şi legea preşedintelui României… 😀

  • gabicretu

    @Oameni buni, (scuze de apelativ!)
    Nu pe mine trebuie să mă convingeți! Eu sunt convinsă! Dar vă rog să estimați câți membri ai parlamentului ar vota o lege precum aceasta:

    http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000024361355&dateTexte=&categorieLien=id

  • Iceflame

    Nu stiu cat de multi parlamentari romani ar vota o lege atat de clara cum e cea franceza, poate multi, poate putini, depinde probabil de directia aratata de degetul fiecarui sef de grup parlamentar, c-asa-i la noi, dupa deget…
    Pana una-alta, nu am auzit inca pe nimeni sa propuna o asemenea lege, or, cu asta ar cam trebui inceput, nu?
    In ceea ce priveste votul efectiv, cu o campanie bine facuta inainte, cu vot la vedere si cu camerele de filmat atintite inspre fiecare parlamentar votant, eu cred ca ar fi ceva sanse de reusita.
    In orice caz, merita incercat.
    Sa vedem, poate avem noroc sa gasim vreun parlamentar capabil sa se „inhame” la o asemenea treaba si care sa nu porneasca la lupta cu un strategic pas inapoi!

  • gabicretu

    @Iceflame,
    Ce ma bucur ca mai sunt idealisti pe lume!!!
    Am testat eu cati ar vota la votul anterior, pe statut. Mai las de la mine unu, doi. Desi ma indoiesc si de astia 2! 🙁

  • Bibliotecaru

    Un semn e să schimbi ministerul mediului şi să pui ministerul ecologiei…

  • zizi

    Doamna Cretu,
    Lasand la o parte toate declaratiile dvs., mie nu prea imi vine a crede ca dvs ati avea alte convingeri decat sotul dvs. ale carui opinii sunt cunoscute in aceasta privinta.
    Asa ca hai sa va vedem ca faceti ceva. Ati putea foarte bine sa incercati sa-i convingeti pe colegii dvs. de partid si de Parlament de faptul ca ar trebui sa se gandeasca la nenorocitii din zonele de interes ca la propriile rude si copii, sau sa schimbe locatia primei sonde cat mai aproape de casa lor ca sa vada mai bine ce se intampla. Si ati putea incepe munca asta chiar cu sotul dvs. si chiar de azi.
    Am observat ca ati evitat sa imi dati un raspuns la toata expunerea pe care am facut-o anterior…?
    Noi va asteptam sa luati pozitie publica!

  • gabicretu

    @Zizi,
    Imi pare rau! Nu stiu la cine si la ce va referiti desi fiecare poate avea ce credinte doreste… Observ insa ca nici dumneavoastra nu stiti cu cine vorbiti. In general, nu-mi place sa repet ceea ce spun fata de aceiasi…

  • Iceflame

    @ Gabi

    Iti pare bine ca mai sunt idealisti pe lume?

    Ce straniu, mie imi pare rau ca nu avem nici unul in Parlamentul Romaniei. Se pare ca, acolo, e plin de realisti.

    De circumstanta…

  • Gabi Cretu

    @Iceflame,
    Nu înțeleg comentariul. Acolo este plin de ”realiști” pe care am nceput să-i înfrunt, cu riscul de a fi total izolată și a nu mai servi la nimic.
    Mai mult decât să fiu consecventă cu ceea ce spun în ceea ce fac, ar fi să-mi dau foc în fața clădirii. Mai păstrăm totuși speranța.
    Văzând însă cum sunt atacată de unii cetățeni – eu, reprezentantul pe care aveți motive să-l atacați cel mai puțin pentru că nu și-a trădat valorile și programul, pe verificate – s-ar putea să cedez. Nu doar că mă bat cu morile de vânt dar nici nu mai văd pentru cine să mă bat…
    Orientați-vă criticile spre cine trebuie!

  • Iceflame

    @ Gabi

    Stii bine ca ti-am zis intotdeauna exact ceea ce cred despre o situatie sau alta. Atunci cand cred ca faci bine, nu ma sfiesc sa o spun cu subiect si predicat. Cand faci rau, sau nu faci „mare branza” la fel!
    Iata, in ultima vreme, o firma dintre cele mai potente si controversate in SUA si in lume, Chevron, a debarcat la Barlad.
    Cu ce ganduri? Cu ce scop? Unii spun ca pentru a scoate gaze prin metoda fracturarii hidraulice.
    Ziarele scriu, lumea este ingrijorata, unii oameni au reactionat deja. Printre ei, preotii…
    Ce pot sa zic? Cinste lor, preotilor, pentru ca dau glas preocuparii enoriasilor si s-au pozitionat in primele randuri ale luptei impotriva otravirii panzei de apa freatica, cu consecinte uror previzibile pentru oameni si mediu.
    In timpul acesta, ce fac reprezentantii Vasluiului si Barladului in ParlamentUL Romaniei?
    Sunt ei oare adevarati purtatori de mesaj ai celor care i-au trimis acolo? Ori vorbim din nou despre deja „clasicii” sinecuristi?
    Uite cum sta treaba; daca eu as fi parlamentar de Vaslui, mi-ar fi rusine obrazului sa nu iau pozitie si sa nu tip cat ma tine gura, pe toate canalele posibile si imposibile, IMPOTRIVA OTRAVIRII ALEGATORILOR MEI!!!
    Ce e aia „izolare totala” si ce pericol prezinta ea atunci cand vorbim despre posibilitatea OTRAVIRII UNOR PERSOANE VULNERABILE?
    Ce valoare poate avea „influenta” cuiva care nu este „izolat” in conditiile in care ireversibilul se va fi produs deja?
    Esti senator de Barlad si impreuna cu alte doua distinse doamne, reprezinti judetul Vaslui in Parlamentul Romaniei.
    Ati facut pana in momentul acesta ceva in sensul contracararii
    efective a explorarii si exploatarii gazelor de sist in zona pe care o reprezentati?
    Doamna Silistru, aud ca e foarte ocupata cu construirea de biserici iar cealalta colega, Birchall parca, a disparut ca masina-n ceatza… De ce oare?
    Am inteles ca este o doamna foarte capabila si ca a facut nu stiu ce studii prin America, e adevarat?
    Stiu, stiu ca ai sa imi raspunzi ca fiecare raspunde pentru sine si e normal sa fie asa.
    Mai stiu insa si ca blogul tau e citit de foarte multa lume, cine stie, poate am norocul sa citeasca si dumneaei aceste randuri.
    Apoi, faptul ca aici nu mi-a sters nimeni, niciodata, un comentariu, imi da curaj sa spun exact ceea ce cred…
    In ceea ce priveste chestia cu autoincendierea, sa fim seriosi; mai bine le iei pe celelalte doua doamne si va deplasati pana la Paltinis, in comuna Bacesti si stati un pic de vorba cu oamenii, eventual intocmiti o proclamatie impreuna cu ei, organizati o conferinta de presa si faceti-o cunoscuta, ce Dumnezeu, a ajuns oul sa o invete pe gaina cum se scot puii?
    Acea suma care se dadea in anii din urma parlamentarilor pentru activitate in teritoriu, mai exista inca? Daca da, folositi-o…
    Salut!

  • Iceflame

    “Compania Chevron, în coordonare cu Consiliul Judetean Vaslui, are plãcerea de a vã invita sã participati la seminarul cu tema: “Explorarea si Dezvoltarea Gazelor Naturale din Argile”. Evenimentul va avea loc miercuri, 6 februarie 2013, cu începere de la orele 10:30, la Sala micã de conferinte amplasatã la etajul 1 al Centrului de Afaceri Vaslui. Cu acest prilej, reprezentantii companiei vor face o prezentare a procesului de prospectare a gazelor naturale din argile, vor discuta asupra aspectelor economice, sociale si de mediu, despre alte aspecte de însemnãtate specialã pentru cetãtenii judetului Vaslui si vor rãspunde la întrebãri, adresate de cei prezenti la discutie. Chevron considerã important ca publicul larg sã fie la curent cu privire la tehnologiile utilizate în faza de prospectare, folosite pe scarã largã în industria de petrol si gaze. Aceste tehnologii au fost aplicate, în conditii de sigurantã, în ultimii 60 de ani, inclusiv în România, tarã care detine o istorie bogatã în domeniul productiei de petrol si gaze. Chevron este onorat sã fie partenerul autoritãtilor române, în efortul de evaluare a potentialului de gaze neconventionale detinut de România. Aceleasi tehnici, ce au fost constant îmbunãtãtite de-a lungul celor 150 de ani de explorãri conventionale în domeniul petrolier, vor fi utilizate pentru a determina dacã România ar putea sã-si sporeascã productia de gaz natural. Chevron are convingerea cã investitia derulatã în judetul Vaslui va crea locuri de muncã pentru români, va genera venituri la bugetul local si national, va asigura protectia mediului înconjurãtor si va contribui activ la bunãstarea comunitãtilor, în mijlocul cãrora îsi desfãsoarã activitatea.

    Toate activitãtile companiei Chevron au fost si vor continua sã fie desfãsurate în deplinã conformitate cu legislatia românã, cerintele europene si cele mai riguroase standarde practicate în industria extractivã. Asa sunã invitatia lansatã cãtre parlamentarii si oficialitãtile din judet”

    Am citat din cotidianul vasluian „Vremea Noua”

    Acum, astept!

    Sa vedem ce se intampla mai departe…

  • costeul

    domnul Buzatu este pro Chevron dupa ce anul trecut indemna lumea sa protesteze impotriva companiei……
    A JURAT CU MANA PE BIBLIE CA NU ISI VA SCHIMBA CONDUITA!!!!

    ce inseamna asta acum?

  • ggiggi

    Oare cati kw o fi ars site-ul asta degeaba pana acum ?
    Dl.Florescu ?
    Sigur ca ai si calculat. 😀

  • Bibliotecaru

    @ ggiggi

    Stimate domn, nu faceţi confuzie între putere şi energie…

  • costel

    doamna Cretu veti fi prezenta la mitingul de pe 27 februarie de la Barlad?

    http://odv.ro/node/45100

  • Barladeanu"

    Doamna Gabi, v am votat convins!
    Nu ne dezamagiti!
    Cand aveti demnitate si onoare(cu toate ca aceste principii nu sunt valabile in politica romaneasca),nu puteti fi indiferenta la ce ne doare pe noi barladenii, vrem ca reprezentanta a acestui colegiu in parlamentul Romaniei ,o atitudine si o lupta asidua a dvs. impotriva exploatarii gazelor de sist.
    Vrem sa va pese!
    Si va rog ,nu luati exemplul sotului dvs.
    P.S. Indiferenta echivaleaza tradarii de neam si tara!
    P.P.S. Mult succes!

  • Pedro

    Devine complicat sau asa a fost mereu ? Answers !

  • gabicretu

    @Poate cuiva sa-i treacă prin cap ca nu am timp sa-mi fac imagine pentru ca muncesc?! De câte ori sa repet ceea ce am mai spus?! Fac lucrurile in ordinea prioritatii lor. Nu puteam sa mă ocup de declarații si sa las bugetul.

  • cosmin preda

    Vai, stimata doamna, nu stiu daca ati citit atent intrebarile care vi s-au pus.

    O intrebare a fost: veniti la mitingul de pe 27 februarie sau se va discuta si atunci bugetul? sau, ups, s-au terminat discutiile si judetului vaslui i-au fost alocate mai putine fonduri decat in timpul guvernarii dusmanilor. (cati parlamentari usl aveati in judet??)

    Apoi, parlamentari usl de Bihor au luat atitudine si l-au intrebat pe Ponta de sanatate in problema asta… dumneavoastra nu simtiti nevoia?

    stiti cate comune din colegiul dvs au emis hotarari de CL de interzicere a explorarii si exploatarii prin fractionare hidraulica? nu faceti nimic in acest sens?!

  • gabicretu

    @Cosmin Preda,
    Citiți presa, că nu am timp să vorbesc individual cu fiecare.

  • Iceflame

    @ Cosmin Preda

    Nu stiu de ce, dar, cum ajunge omul la putere,

    fleosc – cu mucii in fasole.

    O fi vreun virus?

  • Babu

    Gabi nu uita, ca reprezinti un colegiu numit Barlad- Zorleni si in care cetatenii nu si doresc gaze de sist.
    Si dupa cum spunea Marele Eminescu” EU!imi apar saracia si nevoile si neamul” Astea ar trebui sa ti fie reperele in „politica”.

  • Babu

    P.s. Te asteptam maine la miting!

  • gabicretu

    @Babu,
    Nu voi putea fi mâine acolo. Am făcut altceva, mai important, pentru cauză. Citiți la știri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *