• In Editoriale
 • pe

Trebuie să fim competitivi!

Nu întreb de ce trebuie să fim într-o continuă competiție, deși eu cred că soluția cooperării este mult mai eficientă și mai umană. Am și argumente. O mulțime. Nu întreb nici care este măsura economică a competitivității unei țări.  Totuși, nu tac. Nu mă pot abține să întreb  niște lucruri. Ca de obicei, retoric…

România are salariul mediu de vreo cinci ori mai mic (pe puțin) decât media europeană. Consumul de energie este de patru ori mai mare; situația se repetă și în cazul altor resurse. Cu toate acestea, de dimineață până seară, se discută despre cum să reducem costurile salariale; contribuțiile la asigurările sociale sunt primele vizate, ca și cum nu ar fi parte a înțelegerii cu cel care muncește, parte a drepturilor sale; totul, ca să fim competitivi!

În schimb, nimeni nu propune planuri riguroase de reducere a consumurilor energetice, materiale, în general, chiar dacă așa s-ar reduce costurile și ar crește atât de iubita competitivitate.  Nu vorbesc doar de autoritățile publice care ar trebui să utilizeze toate mijloacele pentru protejarea și utilizarea eficientă a resurselor naturale ale țării. Stimulente pentru cei care fac economii, taxarea celor care risipesc, educație pentru toți, investiții în cercetare și promovarea tehnologiilor care consumă puțin, toate lipsesc. Nici mediul privat, atât de lăudat pentru capacitatea sa de a maximiza rezultatele, nu face vreun pas evident în această direcție.

În aceste condiții, stau și mă întreb dacă nu avem dovada indubitabilă a  luptei de clasă purtată de capital, cu orice risc (dar preț mic!).  De ce să ne batem capul și să reducem consumurile materiale când putem să-i reducem pe lucrători?! La starea de sclavie.

Resursele sunt tranzacționate de cei care au; pe ansamblu, cu cât se consumă mai mult din ele, vânzările cresc. Doar munca este a celor care nu au; celui ce nu are, nici nu trebuie să i se dea… Cât despre viitor, cui îi pasă!? Profitul pe termen scurt să trăiască!

13 comentarii la “Trebuie să fim competitivi!”

 • Dinica peromaneste

  Competitia este ingredientul lipsa din economia priva(tiza)ta din Romania. Ca in numele ei se ascund nenorocirile este altceva. Ca un stat responsabil intervine cand competitia are efecte sociale negative e una din conditile de legitimitate ale statului.

  Stiu, vor fi voci serioase care se vor intreba: Cand si unde a functionat vreodata competitia ca la carte in asigurarea bunurilor si serviciilor vitale?

 • Gabi

  @Competiția (concurența ca factor de stimulare a progresului din teoria liberală clasică) există în aceeași măsură precum mișcarea fără frecare (în modele ideale). În realitate, asistăm la o concentrare din ce în ce mai pronunțată a producției și o falsă concurență (precum cea dintre filialele naționale ale acelerași corporații), la cheltuieli publice enorme pentru a o crea, la introducerea ei unde este imposibilă și păguboasă (v. monopolurile naturale).
  Dacă există o competiție, ea este cea dintree muncă și capital. Capitalul este pe cale de a o câștiga.
  Muncitorii (în sens larg) sunt învinșii; păcăliții sunt cei din mica burghezie (IMM-urile, de exemplu) care legitimează sistemul închipuindu-și că ei reprezintă capitalul… 🙂

 • berenger

  „Consumul de energie este de patru ori mai mare”. o asemenea afirmatie e cam ciudata, vaga si, ca atare trebuie clarificata si dovedita. care energie? mai mare in raport cu ce? care e legatura cu nivelul salariilor (exceptie, bineinteles, cele din sectorul energetic)?
  dar, daca tot vorbim, sa detaliem putin: zeci de ani, energia termica a fost subventionata, masura ce vizeaza cooperarea, nu-i asa? ( a se citi: din impozitele tuturor, cei alocati sistemelor monopoliste, ce exclud concurenta, au beneficiat de tarife mai mici. sistemele monopoliste, ce exclud concurenta, nu au folosit banii tuturor pentru a se moderniza si eficientiza, deci a furniza energie mai ieftina, ci pentru a intretine un sistem cu conducere opulenta, salariati bogati, dar nefunctional si in faliment)
  mai departe, zeci de ani, in spiritul cooperarii, si in opozitie cu ideea de concurenta, o suma intreaga de baieti destepti au cumparat, sub mareata obladuire a institutiilor statului, energie ieftina. diferenta de costuri au acoperit-o cu totii, inclusiv gabi cretu, in spiritul cooperarii.
  mai pot continua… pana atunci, ne asezam pe scaun si vedem, chiar si cu ochii larg inchisi, efectele…

 • ggiggi

  Doamna,

  Iarasi ati uitat ca fara concurenta omenirea inca era in stadiul cavernelor ? Iesirea din comuna primitiva ( inceputurile social-comunismului ) s-a datorat „concurentei” care la randul sau are origini genetice. Problema fara raspuns ramane genetica asta….
  Sa auzim numai de bine,

 • Bibliotecaru

  Competivitatea trebuie să existe în limitele unor reguli de concurenţă. Ni se tot spune că nu suntem îndeajuns de competitivi faţă de occidentali. Cu alte cuvinte suntem lăsaţi să credem că românii au o competitivitate de 350 euro salariu mediu net iar germanii au o competitivitate de 1400 euro pe lună, de patru ori mai mare decât a românilor. Adică ar trebui să cred că germanii dau de patru ori mai mult cu lopata în 8 ore de muncă… Evident că aici nu este vorba despre forţa muşchilor şi nici despre forţa inteligenţei… acest „un român munceşte de patru ori mai puţin ca un german” nu este un adevăr.

  Eu nu cred că germanii sunt de patru ori mai buni şi mai harnici ca românii, eu cred în faptul că economia germană este de minimum 3 ori mai umflată artificial decât cea românească.

  Doamnă Gabi Creţu,
  Se aude că pleacă CORA din România… Nu, nu va cumpăra afacerea un mediu de capital românesc, va cumpăra Auchan. Banii din consumul României vor continua să ia drumul străinătăţii. Noi, în România, nu putem fi comparaţi în domeniul desfacerii cu amănuntul pentru că nu există nici măcar un hipermarket românesc. Noi muncim şi străinătatea bagă în buzunar profiturile. Şi atunci despre competitivitate vorbim? România nu poate fi prezenţă în competiţie decât cu consumul. De aceea stăm binişor la consumul de Ferrari…

 • ggiggi

  @ Domnule Florescu,

  Daca recunoastem ca nemtii „e” de 4 ori mai „umflati” este vorba tot despre concurenta. Numai ca un alt fel. Clasa politica germana este mai competitiva ! Produce mai mult pentru alegatorii ei. Cum vi se pare ?

 • gabicretu

  ggiggi,
  Nu ar fi mai bine să iei in calcul diferentele dintre sectorul financiar si ferma agricola 9chiar si mare si productiva) în privința ratei profitului!?

  Istoric, tancurile pot produce cel mai mare profit (daca sunt folosite cu succes). Sugerezi sa se plece in cucerirea Vestului!? Nu vreau sa sugerez ca Vestul a cucerit Estul… 🙂 Nici ca diferentele sunt si mai mari daca, in loc de marfa vanduta si incasata, am lua alt indicator; am descoperi ca am muncit si platit o multime ca sa crestem si educam niste doctori care presteaza munci sub nivelul de calificare in spitale de prin occident (asta este exportul pe gratis, nu cel care este platit prost, dar totusi platit…).
  Poate ne trebuie instrumente mai serioase de analiza; asta nu inseamna ca diferentele reale nu exista; ele exita dar nu sunt intotdeauna cele la care ne gandim…

 • ggiggi

  @ Doamna,

  Este usor de observat ca am spus : clasa politica germana este mai competitiva.
  Si sper ca sunteti de acord ca fuga de creeiere se datoreaza in TOTALITATE proastei administrari. In fond si la urma urmei exodul are o motivatie „locala” romaneasca.
  Nimeni ( 99,9% ) nu pleaca de placere din Romania. Stiu ce spun. Este greu , uneori imposibil de suportat sa traiesti printre straini. Dar este de a dreptul criminal cand NU ii mai suporti pe proprii concetateni (nationali)La mine mecanismul a functionat ca o reflexie a mandriei, poate pare paradoxal ( sau absurd ) dar ajunsesem la concluzia ca are mai mult sens „bataia de joc” pe pamant strain decat pe taramul stramosesc. Astia au cel putin o scuza, sunt la ei acasa.
  Sa auzim numai de bine,

 • Bibliotecaru

  @ ggiggi

  Dacă băiatul din colţ fură trei maşini pe săptămână şi are mereu altă maşină înseamnă că este mai inteligent şi mai bun economist decât mine care nu am nici măcar în plan să-mi cumpăr o maşină?

  Succesul este una, bunăstarea alta, inteligenţa şi bunul simţ sunt din alte filme.

  Problema noastră nu este că avem oameni mai nepricepuţi, numai că la noi nu prea se ştie că politica nu este acelaşi lucru cu politicianismul. Tristul adevăr este că noi nu am început încă nici democraţia şi nici să construim politicieni. Ceea ce se întâmplă este ca o joacă de copii…

 • Gabi

  @Votez cu Biblio!Din păcate, trăim fără să ne opunem destul în epoca moneyteismului, cum zice Peter…

 • ggiggi

  @ Domnu’ Florescu….

  Apropos de jenetica… lovi-o-ar boala … Pai daca in sanjele rumanului este doar sa fenteze si sa smenuaiasca ( sic ) Cum sa inteleaga ali(e)gatoru` ca trebuie sa voteze cu cei care merita ? Rumanu cand merge la vot merge sa dea la pace cu alesii
  Pana cand va exista „blatul” intre alegatori si alesi, in Romania va domni mizeria (de ori ce fel )
  Sa auzim numai de bine,

 • ggiggi

  reloaded :

  to : Mr Florescu
  Intrebare : cum iesim din marasm ?
  Raspuns : o dictatura feroce de drepata – unde un politician corupt NU mai vede
  lumina zilei in veci si familia lui ajunge in strada cu fundu’ gol
  Exact asa !

 • Bibliotecaru

  @ ggiggi

  Poate nu veţi crede, dar bun-simţul unui popor poate lupta cu un 10% de profitori ai lipsei de bun-simţ. Totul este ca poporul să-şi amintească normalitatea.

  Democraţia este asemeni unei viori preţioase, dacă e pusă undeva şi nu este folosită, arată bine pentru foarte mult timpm dar nu mai sună deloc bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *