• In Feministe
  • pe

Blogger invitat: Andreea Retea – Politica si femeile

Bloggerul invitat Andreea Retea (Andressa) scrie zi de zi, intr-un stil unic, pentru o audienta foarte diversificata (pe care o recunoaste singura), pe blogul sau.

Acum cativa ani, Mioara Mantale aparea la stiri ca prima femeie care s-a instalat pe fotoliul de prefect al Bucurestiului. Pe langa aceasta informatie, la stiri am mai aflat ca aceeasi persoana aparuse acum cativa ani intr-un spot publicitar. Aparea goala? Facea ceva imoral, ilegal sau indecent? Nu, era o reclama la sapun, iar ea (imbracata complet!) spunea ca produsul cu pricina este singurul care nu ii usuca pielea. De ce a aparut tocmai Mioara Mantale in clip? Un domn de la agentia de publicitate care realizase spotul a dat un interviu in care a avut de spus numai lucruri decente si chiar frumoase despre protagonista reclamei: se cauta o persoana stilata, decenta, o adevarata lady si Mioara Mantale avea acest aer.

In seara in care a fost investita in functie si in care ne-am fi asteptat sa aflam mai multe despre cariera ei politica, aproape toate posturile de televiziune aratau fragmente din spotul publicitar amintit. Imaginile erau in marea majoritate ironizate: pupaturile de la ceremonie erau urmate de imagini cu Mioara Mantale stand pe o canapea alba si spunand ca isi simte pielea aspra, uscata… Si inapoi la Prefectura unde doamna cu pielea uscata ciocnea un pahar de sampanie cu cei prezenti la investire.

Etichete de marime universala

Sa fii femeie nu e usor, spune un cliseu, dar sa fii femeie si sa intri in politica e o dovada de masochism! Te supui unui sir de intrebari despre viata personala, esti acuzata ca ai capatat functia datorita unor relatii intime cu sefii partidului, daca esti si frumoasa – ghinion – nu esti etichetata numai “usuratica”, ci si “saraca cu duhul”! Pentru femei se inventeaza alte criterii de evaluare, ca si cum ele nu ar fi tot oameni politici, persoane cu o anumita pregatire academica si cu un trecut in domeniul politic. Nu ca ar fi criticate mai dur! Nu, pur si simplu femeile sunt privite cu o anumita indulgenta combinata cu subapreciere. Eleocventa pentru aceasta atitudine mi se pare initiativa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si a Comisiei parlamentare pentru egalitate de sanse ca de 8 martie 2007 sa se organizeze un cocktail cu neveste si/sau vedete ca Mihaela Radulescu sau Adriana Bahmuteanu. Adica in loc sa se lupte pentru drepturile femeilor, Comisia de egalitate de sanse ofera doamnelor zambile si un pahar de sampanie. Dragut? O zambila peste ochi! Alo, doamnelor din comisia cu pricina, dormiti in post?

Spune-mi cu cine te culci ca sa-ti spun ce functie ai!

Se pare ca prima intrebare pusa de presa la intrarea unei femei in politica este “A cui sotie/fiica/amanta este?” Cand li se prezinta femeilor trecutul, le sunt amintite posibile detalii murdare, barfe cat mai picante – cu cine s-au culcat, ce au facut inainte de politica, in ce scandaluri au fost implicate – si nu pentru ca moravurile unei persoane politice sunt de interes public, ci pentru ca se manifesta credinta populara ca femeile nu-si au locul la carma, iar daca au ajuns totusi acolo, prin patul unui barbat important sigur au trecut.
Sa ne mai amintim de sfatul “prietenesc” al lui Ludovic Orban pentru colegele sale de partid – „Nu e nevoie sa treceti prin patul unui sef pentru a promova” – pentru a da un exemplu pentru misoginismul crunt al unor politicieni? Mai bine sa ne pastram calmul.

Facem schimb de retete sau discutam despre farduri?

Femeile sunt intrebate cum vor impaca viata personala cu cea profesionala (ca si cum barbatii nu ar avea viata personala!) sau, cu alte cuvinte, cand vor mai avea timp sa stea la cratita. Mai rar auzi despre o femeie din politica, in afara de calificative ca frumoasa/urata, tanara/batrana, epitete despre priceperea si felul in care lucreaza. Faptul ca Daciana “fata lui tata” Sarbu a fost “combinata” acum ceva vreme de presa ba cu Robert Turcescu, ba cu insuratul Victor Ponta demonstreaza din nou acelasi lucru. Si Elena Udrea este celebra pentru biletele, dar mai ales pentru decolteu si presupusul statut de “prima amanta”. Ce-i drept, e cam greu sa le mai iei in serios pe aceste doua doamne dupa ce au aparut cu decolteuri ultra-generoase in reviste. Si-au facut si lor un deserviciu, dar mai ales si celorlalte femei din politica atunci cand au pozat, la propriu si la figurat, in papusele. Pentru ca, societatea noastra, patriarhala pana in captuseala pantalonilor, nu poate sa se dezvete de vechile obiceiuri fara niste modele puternice. Si, fie vorba intre noi, ducem lipsa de modele cu alte calitati decat glezne subtiri si tenul impecabil.

Una la noua

Cu toate acestea, femeile din Parlamentul romanesc nu pot fi numarate pe degetele de la o mana. Se putea si mai rau, asa e! Dar asta pe cine sa consoleze? In Camera Deputatilor, de exemplu, sunt 35 de femei dintre cei 332 de deputati. Nici in Senat nu stau lucrurile diferit, din pacate: 13 femei din 137 de senatori. Un calcul simplu duce la concluzia ca raportul femei – barbati in Parlament e aproximativ 1 la 9 – cale lunga pana la egalitate de sanse. (Macar in comisia cu acest nume avem femei, sa zicem mersi!) Dar nu putem spune ca femeile sunt ignorate complet. Pur si simplu li se face cam greu loc pe liste si la conducere si, odata ajunse acolo, sunt privite doar ca niste papusi dragalase sau amante ambitioase.

Rara avis

Daca listele partidelor sunt treaba de bucatarie interna, indiferent cine e la cratita, pentru functiile alese de toti cetatenii si cetatenele trebuie sa ne asumam rezultatele. Cam putine doamne, nu-i asa? Si dupa ce ca sunt putine, nici nu sunt luate in serios. Sa porti fusta nu e o calitate in sine, dar parca prea sunt multi “destepti” si putine “destepte”!

Un politician sau o femeie

Inchei cu un citat proaspat al unui politician care este, pardon!, care apare des pe sticla si este presedintele PSD Bucuresti: Marian Vaghelie. In emisiunea ”Agentul VIP” de pe Antena 2, politicianul l-a rugat pe moderator sa nominalizeze un politician pe care il admira: “Spuneti-mi un politician care va place”. Dupa cateva secunde de tacere adauga: “Poate sa fie si de sex feminin!” Multumim, domnule Vanghelie, pentru precizare. Fara ea, uitam ca mai sunt si femei in politica!

57 comentarii la “Blogger invitat: Andreea Retea – Politica si femeile”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *