• In Feministe
 • pe

Să nu ne mai suspectaţi de exagerări!

Mă refer la toate femeile (şi cei câţiva bărbaţi) care poartă „infama” etichetă de feminişti.

S-a publicat Raportul 2009 al Naţiunilor Unite  privind Indicele Dezvoltării Umane (evaluarea este pentru anul anterior).

De câţiva ani buni, pe lângă ierarhizarea propriu-zisă se realizează  şi o analiză calitativă a disparităţilor sociale, a poziţiei femeii în respectivele noastre societăţi, precum şi a măsurilor de reducere a inegalităţilor puse în aplicare. La HDI (IDU) anul acesta ne situăm pe locul 63 din 182 (am pierdut trei locuri în clasament), la măsurile privind capacitarea femeilor suntem pe 77 din 109; salvaţi de clopoţel, dacă ni se permite exprimarea. Clopoţelul salvator (fără de care am fi fost pe locul 100 şi ceva) a fost alegerea unei femei în funcţia de preşedintă a Camerei, la sfârşitul lui 2008. Aşa se măsoară progresul…

PS.

A  propos de lecţiile pe care am putea să le luăm de la sora mai mică de peste Prut,  pe care o tratăm de sus, am avut dreptate. Într-un post anterior afirmam că în ceea ce priveşte participarea socială a femeilor, Moldova ne poate împărtăşi experienţe. Raportul arată că săraca Moldovă (locul117 la IDU) e pe locul 66 (11 locuri înaintea noastră) la măsurile menite să îmbunătăţească poziţia femeilor în societate…

7 comentarii la “Să nu ne mai suspectaţi de exagerări!”

 • ileana

  Ca doar as vrea sa vad ziua in care va invinge definitiv egalitatea la sate si la orase .Prevad cum se va infiripa miscarea de emancipare a barbatilor frustrati ca nu mai are cine sa le traga ciubotele.

 • ileana

  Daca nu s-a inteles,sa stii ca am avut cele mai pasnice intentii cu spusa anterioara .Am, ce-i drept, oaresce ingrijorari in legatura cu felul in care am reusit noi, oamenii, sa trasam linia frontului in razboiul de gen.Am facut-o sa treaca printre strachini si cearsafuri ca orice disputa conjugala…Dar vrem sa aiba un aer demn si maret ca lupta domeniilor coloniale pentru independenta.
  Or,intr-o proportie uriasa,totul tine de firea lui/ei.De natura pe care ne zdrobim s-o invingem ,cind ea este definitorie si atit.
  Sa luam cazul marunt al unei reclame TV:O femeie tinara ,blonda ,anume aleasa pentru desavirsirea in forme si cautatura timpa ,se intinde sa cuprinda cit mai mult dintr-o masina trasnet.Apoi, in prim-plan, barbatul care ,cu voce frematind de hormoni activi , decreteaza:Femeile iubesc masina Porsche,dar numai barbatii o conduc! In secventa urmatoare ,cei doi apar in interiorul masinii,dar ,nu-i asa,fata e adjudecata ca trofeu,nu mai poate fi vazuta ca o partenera ,adica o egala.Ce-am vazut e nociv pentru ca ma jigneste ca femeie?Deci ar fi mai bine sa fiu scutita?Dar asta ma elibereaza din ghearele promiscuitatii si nedreptatii?Faptul ca mi se ascunde cum gindesc barbatii despre femei in anumite contexte?Mai ales daca am crescut cu sonetele lui Petrarca ,pot sa ma smintesc de-a binelea,daca nu sint protejata.
  N-o mai lungesc:si intr-un poem de dragoste pur si intr-o injuratura jegoasa se exprima tensiunea diferentei de gen,de care nu vom scapa in veci,slava Domnului.

 • doinas

  Asta nu-i singura reclama sexista.

  E una la o sticla de coniac cu premii, in care un oarecare merge cu sticla IN MANA pe strada. O tanara, incepe sa-i cante ca e cel mai tare si-i promite ca, la o adica, ii va dansa „din buric”.

  Bleah!

  NU era in legea 220 un articol care interzicea in reclama punerea femeilor in posturi degradante?

  Cea cu Porsche vorbeste de femeia trofeu, asta vorbeste de femeia-marfa!

 • gabicretu

  @Ileana,
  Problema nu este ca iti spune cum gandesc barbatii (oare gandesc toti asa?). Problema este ca reclamele educa viitorii barbati cum sa gandeasca! Pericolul nu te priveste, la varsta, educatia si experienta ta. Pe cei tineri da! Sa nu iesim cumva din cercul vicios.
  Iar despre natura umana nascuta am indoielile mele. Urmasii vikingilor sunt cele mai egalitare societati…

 • Peter Gluck

  Imbecilismul reclamelor, in general, depaseste noi si noi limite,nu mai sunt reprezentative nici pentru inteligenta globala a unei societati.

  O sursa esentiala a inegalitatii in materie de gen este cartea de povesti urate in care imediat dupa inceput (o constructie facuta in prea mare graba)urmeaza patania celor doi indivizi fara buric din gradina minunata. La cea mai mica ambitie intelectuala- initiativa ei- au fost dati afara din gradina si obligati sa munceasca fizic. Oamenii care cred istoria asta, cred si ca femeile sunt inferioara si e de vina mereu.

 • Peter Gluck

  scuze – sunt mereu de vina

 • Darius

  @Peter
  Imbecilismul in general depaseste la noi toate limitele. 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *