• In Feministe
  • pe

Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti (sic!)

Citesc acest anunţ de pe blogul Andreei Vass. Să văd şi să nu cred! Sunt pe cale să-mi îmbogăţesc cultura filosofică cu ceva total neaşteptat! O ontologie a fiinţei feminine autohtone tocmai a văzut lumina tiparului; o ontologie qvadri-dimensională…

Nu mă pot abţine să am coşmaruri anticipate văzând numele Monicăi Tatoiu la iniţiatorii proiectului şi pe Tudor Octavian drept moderator al lansării; etnicizarea feminităţii se va fi instalat   în tradiţia  ontologiei noiciene (sic!) preocupate de sentimentul românesc al fiinţei.

Cu toate acestea, prezenţa printre autoare (o sută!?) a  Sandrei Pralong şi a Andreei îmi temperează fuga cu viteza luminii în sens opus.  S-ar putea să fie ceva pozitiv, până la urmă; se scrie atât de puţin despre experienţele feminine şi modul în care femeile însele se raportează la lume…

Deontologia intelectuală mă opreşte să am idei preconcepute despre cărţi necitite; feminismul structural mă îndeamnă să vă semnalez apariţia.

12 comentarii la “Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti (sic!)”

  • Bibliotecaru

    🙂
    A apărut deja…?

  • gabicretu

    @Biblio,
    De vreme ce este maine lansarea… Fara autori, fara editori sau prezentatori s-au mai vazut lansari de carte. Dar fără carte!? (vezi linkul!)

  • ileana

    Ce ai,femeie ,cu femeile din anuntul /cartea cu pricina ?
    *
    Cred ca titlul vine de la un redactor de carte preocupat sa dea acestei aparitii valente patriotice si confesive in acelasi timp.
    Pe deasupra ,putem banui si aspiratii comerciale,asa ,in genul american.
    Care va sa zica ,s-a facut o greseala de marketing ,nu doar o gafa filosofico-filologica : nu s-a precizat publicul-tinta. Vrea sa fie si o carte din bibliografia concursurilor la bugetari ,si o carte de rumegat cind ramii singura cu tine ,si o carte glossy de uitat in tren.
    Oricum ,cu titlul asta ,sigur au fost alungati barbatii . Poate sint acolo niste secrete la care ei nu trebuie sa aiba acces ?

  • Bibliotecaru

    🙂
    Mirarea mea se exprima prin acel „deja”…
    Nu am găsit şi cine mai figurează printre autoare…

  • Galceava inteleptului cu lumea

    citesc asa: „Cartea a fost publicata in martie 2010, de catre Editura Pro Lex, in limba romana, urmand ca intr-un interval scurt de timp sa fie tradusa si in limba engleza.”

  • Peter Gluck

    De fapt, dupa cum reiese de pe Web, 4 se refera la relatia femeii
    1- cu ea insasi, 2- cu familia 3- cu cariera 4- cu spiritualitatea.
    Asta din urma este probabil Religia plus niscaiva idei New Age din alea
    care, vorba unei prietene- iti pun creierul pe moate. A vorbi de 4 dimensiuni este ceva destul de natang, dar de efect. Ce fel de efect-
    ramane de vazut.

    Daca exista ceva despre Femeia si politica (si invers) probabil e inghesuit la punctul 3.

  • gabicretu

    @Toti,
    Voi stiti ca daca există cineva atasat cauzei femeilor, atunci in ceea ce ma priveste nu este indoiala. De asemenea, stiti ca fac chiar eroarea de a nu vorbi (critic negativ) despre femei pentru a nu fi luată drept exemplu pentru întărirea stereotipurilor pe care le cunoaşteţi…
    Nu este vorba nici despre femei şi politică, Peter!
    Este vorba de faptul că o anumită abordare – cea care pune în centru femeile de carieră – este extrem de conservatoare şi nu foloseşte decât în mică măsură. Chiar dacă mai mor cu dosarele în braţe, zisele femei de carieră, de bine de rău, pot vorbi despre ele şi pentru ele…
    Abordarea maschează, este un paravan, pentru problemele sociale şi politice reale – ale celor care au ales „cariera” de confecţionere, vânzătoare, ţărănci, menajere, etc.
    Ileana, cred că ai pus punctul pe i, de data aceasta.
    Despre Sandra Prolong, numai de bine; chiar o apreciez şi o stimez; are o gândire ce nu aparţine acestei societăţi. Andreea mi-e foarte simpatică, în ciuda faptului că nu împărtăşim aceleaşi idei. Prezenţa lor a salvat cartea în ochii mei…

  • medusa

    Mă întreb cu le-ar suna urechilor un proiect intitulat „Cele patru dimensiuni ale masculinităţii româneşti”. De fapt, cred că nu s-ar reduce la 4, ar fi „infinitele dimensiuni ale masculinitităţii româneşti”…:))

  • Bibliotecaru

    Între feminităţi şi masculinităţi înfloresc bolile venerice. Mi-ar plăcea să văd nişte studii despre inteligenţele bărbaţilor şi femeilor.

    Între timp, la televizor au început să înflorească reportajele cu şi despre „bucatele tradiţionale” pe masa de Paşte.
    Hrana tradiţională de Paşte este dată de Maror (hrean), pentru că aceste rădăcini amintesc de robie, şi Haroset (mere, nuci şi vin amestecate), pentru a aminti de lutul din care se făceau cărămizile pentru palatul faraonului. Nu ştiu de ce sărbătorile religioase se reduc, cu regularitate, la mâncare, cadouri, festivităţi, cruci evlavioase…

  • Violeta

    Doar ce am terminat de citit „Femeile sunt de vina”.
    Sunt, deci, sub influenta acelui fragment extras din interviul Monicai Tatoiu.
    Nu pot decat sa sper ca cele 100 de femei NU sunt selectate din randul directoarelor carora „patroana” le tine – sub stricta supraveghere – calendarul; si care, cel mai probabil, ii impartasesc ideile.
    Si.. cine a investit-o pe D-na in cauza cu puterea de a vorbi in numelele tuturor femeilor si de a da unei pareri personale caracter de regula universal valabila ?
    In alta ordine de idei, Felicitari, Doamna Gabriela Cretu.. cartea ar trebui introdusa macar in lista de lecturi obligatorii, daca nu in programele scolare; pentru ca altfel femeile din Romania nu vor sti niciodata ca exista si un alt fel de a face politica, ca pot fi si ele implicate, ca exista legi in sensul asta, ca alte state mult mai evoluate au adoptat acest „alt fel” si s-a dovedit a fi bine…

  • gabicretzu

    @Violeta,
    Multumesc din suflet pentru ca ai inteles de ce am scris cu o anume detasare textul de mai sus. In mod obisnuit, ca o feminista autentica ce sunt, as fi primit cu toata bucuria si sufletul deschis aparitia unei noi carti cu femei si despre femei. Stiind ce stiu, mi-am rezervat dreptul la o mica indoiala…
    Multumesc si pentru ca ia citit cartea. Este obiectivul pe care vrea sa-l atinga orice om serios care publica ceva… Pentru cine vrea sa schimbe perspectiva din care oamenii le privesc pe femei, cu atat mai mult. Multmesc!

  • Violeta

    Imi multumiti prea mult.
    Meritul va apartine in totalitate !
    Sunteti, cred, a doua autoare care ma impresioneaza extrem de placut prin stilul feminin de a scrie; observatiile personale m-au facut mereu sa zambesc, se simte ironia aceea fina, de care numai noi, femeile, suntem capabile.
    Ati reusit, practic, sa prezentati niste probleme atat de serioase, grave chiar, fara a va detasa, si tocmai caracterul acesta usor personal al lucrarii o face deosebita.
    Cred ca mi-ar placea mult o carte semnata Gabriela Cretu in care sa razbata ceva mai mult din Gabriela Cretu sotie, mama, fiica.
    p.s La asta m-a dus cu gandul stilul feminin de care pomeneam mai sus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *